SAMK MOODLE3 -OHJE OPETTAJILLE


TILAUS, VARMUUSKOPIOINTI, FORMAATIT, ROOLIT, ARKISTOINTI, OSALLISTUJAT, REKISTERÖITYMINEN, RYHMÄT, CHAT, KURSSIAVAINHTML


Moodle-pohjalla tarkoitetaan jollekin opintojaksolle perustettua omaa ympäristöä, jota opintojakson opettajat voivat muokata visuaalisesti sekä tuomalla sinne haluamiaan sisältöjä sekä eri toimintoja, esimerkiksi tehtäviä.


TILAUS - UUSI POHJA

Tarvitessasi uutta Moodle-pohjaa tilaus onnistuu menemällä haluttuun kurssikategoriaan (esim. PORI, RAUMA.. ). Kurssikategoriat löytyvät etusivulta (päävalikossa "Home" -painike) sivun alhaalta:

 

Valitse kurssikategoriassa sivun alhaalta "Tilaa kurssialue":

 

Kurssialueen tilaus -sivulla syötetään kurssin nimi, lyhenne, kategoria ja lisätiedot, jonka jälkeen painetaan "Tilaa kurssialue":

Kurssin nimi, lyhenne ja lisätiedot ovat pakollisia tietoja. Kategoria on myös valittava itse. Lisätietoihin merkitään haluttava kurssiavain ja muita lisätietoja.

 

Kurssin nimen tulee olla formaattia "opintojaksotunnus opintojakson nimi ryhmätunnus toteutuskoodi" ja lyhenne formaattia "opintojakson nimi ryhmätunnus toteutuskoodi". Esimerkiksi:

 

Kurssin nimi : "EY171001 Ympäristöalan kemia NEY17SP 418PA"

 

Kurssin lyhenne : "Ympäristöalan kemia NEY17SP 418PA"

 

Kurssikategoria valitaan kohdekoulutusohjelman mukaan. Lisätietoihin lisätään haluttu itserekisteröitymisen avain ja opettajiksi kurssille lisättävien opettajien nimet.

 


TILAUS - KURSSIKOPIO

Kun haluat tehdä kurssikopion aiemmasta kurssista, tilaa ensin uusi kurssialue 'TILAUS - UUSI POHJA' mukaisesti. Kun uusi kurssipohja on hyväksytty ja perustettu, voidaan kurssille kopioida sisältöä "Tuo"-toiminnolla tai varmuuskopioida kopioitava kurssi "Palauta"-toiminnon kautta.

 

TUO VARMUUSKOPIOITA VAIN TYHJÄLLE KURSSIPOHJALLE YHTEENSOPIVUUDEN VUOKSI

 

 

 

0. SIIRTO VANHASTA MOODLESTA

Tilaa ensin aikaisemman aiheen mukaisesti kurssialue, joka vastaa käytännössä tyhjää kurssipohjaa. Tähän kurssipohjaan pääset tuomaan vanhasta Moodlesta kurssin. Kurssin kopioit vanhasta Moodlesta tekemällä varmuuskopion.

 

 

Kurssisivulta->Asetukset->Varmuuskopiointi:

 

Varmista, että valintaruksi on poissa kohdasta sisällytä osallistujat. Kohdan pitäisi olla lukittu.

 

Tämän jälkeen valitse alhaalta "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen". Ota huomioon varmuuskopioda tehdessäsi, että uuden Moodlen tiedostokoko on rajoitettu varmuuskopioiden osalta 300MB, joten jos opintojaksollasi on videoita, nämä pitää jättää pois varmuuskopiosta. Tässä tapauksessa et hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen, vaan painat seuraava ja otat valintaruksit pois videoista yms. raskaista tiedostoista, jotta varmuuskopion tiedostokoko pysyy kurissa. Kun varmuuskopiointi on valmis paina "Jatka".

 

 

 

 

0½. PERINTEISET KURSSITIEDOSTOT JA TIEDOSTORAJA 300MB

Kun teet varmuuskopiota ja huomaat tämän ylittävän 300MB tiedostokoon rajan, on hyvä tarkistaa viekö kurssin kapasiteettia ns. perinteiset kurssitiedostot. Näitä löytyy erittäin vanhoilta opintojaksoilta, joita on kopioitu aina Moodle 1.9 versiosta alkaen eteenpäin Moodlen versioiden edetessä. Perinteiset kurssitiedostot ovat eräänlaisessa tiedostokansiossa opintojaksolla tallessa, vaikka näitä ei edes käytettäisi opintojaksolla. Joten opintojakson mukana voi tulla paljon materiaalia, josta et edes tiedä. Voit tarkistaa vanhassa Moodlessa (Opetuksen Moodlessa, eli nyt vielä käytössä olevasta tuotantoversiosta) onko perinteisiä kurssitiedostoja omalla opintojaksollasi ohjeen mukaisesti.

 

 

Vaihe 1: Mene Opetuksen Moodleen opintojaksolle, jonka haluat varmuuskopioida. Esim https://moodle2.samk.fi/course/view.php?id=6912.

 

 

Vaihe 2: Avaa Asetukset-valikko ja tarkista löytyykö Kysymyspankin alapuolelta kohta Perinteiset kurssitiedostot:

 

Mikäli näitä tiedostoja ei löydy, voit siirtyä kurssitiedostojen poistamisen ohitse kohtaan Siirto uudesta moodlesta jatkuu.

Vaihe 3: Avaa perinteiset kurssitiedostot klikkaamalla ja rullaa sivun alareunaan. Valitse sieltä Muokkaa kurssin tiedostoja:

 

 

 

 

Vaihe 4: Lataa perinteiset kurssitiedostot omalle koneellesi talteen (jos tarvitset niitä myöhemmin) alla keltaisella merkitystä painikkeesta:

 

 

Vaihe 5: Valitse tiedosto kerrallaan klikkaamalla ja poista. Toista kunnes yhtään tiedostoa ei ole jäljellä. Tämä vaihe on eniten aikaa vievin:

 

 

Vaihe 6: Ota uusi varmuuskopio.

 

Vaihe 7: Vie uusi varmuuskopio Moodle3:een.  

 

 

 

0. SIIRTO UUDESTA MOODLESTA JATKUU

 

Jos kurssisi varmuuskopiotiedoston koko on perinteisten tiedostojen poistamisen jälkeen vielä yli 300MB, opintojaksolta pitää poistaa muita suuria tiedostoja, kuten videoita. Voit ottaa yhteyttä Moodle Tukeen ongelmien esiintyessä.

 

 

Kurssista muodostuu tämän jälkeen varmuuskopiotiedosto Moodleen. Varmuuskopioinnin jälkeen Moodle ohjaa sinut kurssin palautukseen, josta pääset lataamaan kurssin tietokoneellesi. Lataa kohdasta "Käyttäjän yksityinen varmuuskopioalue" viimeisin, eli ylin, varmuuskopiotiedosto "Lataa" -painikkeella:

 

 

 

Tämän jälkeen kurssitiedosto on latautunut koneellesi ja oletuspolku tälle on Ladatut tiedostot -kansio (Downloads).

 

Siirry nyt uuteen Moodleen (=Moodle3)  tilaamallesi tyhjälle kurssipohjallesi, jonne haluat juuri varmuuskopioimasi tiedostot.  Voit palauta -metodin kautta asetuksista tuoda kurssin tänne.

 

HUOM! Mikäli opintojaksosi Opetuksen Moodlessa sisältää välilehtiä ja "alavälilehtiä" muuta Moodle3:n kurssimuoto ennen kopiointia muotoon välilehdet. 

 

Kohdassa "Palauta" uudessa Moodlessa, valitse kohdasta "Tuo varmuuskopiotiedosto" kohta "Valitse tiedosto...":

 

 

Navigoi aukeavassa resurssinhallinnassa varmuuskopiotiedoston luokse (oletus tosiaan on This Computer/Downloads) ja valitse tiedosto. Paina tämän jälkeen "Palauta" jälleen. Seuraavalla sivulla nimeltä "1. Vahvista" valitse alhaalta Jatka.

 

 

 

Seuraavalla sivulla nimeltä "2. Kohde" valitse "Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin" ja tämän jälkeen taas Jatka. Yhdistämällä varmistat, että määritetty kurssiavain uudella tyhjällä pohjalla jää voimaan eikä varmuuskopioidun pohjan avain yliaja tätä. Uusi kurssipohja täydennetään siis varmuuskopiolla:

 

 

 

ÄLÄ VALITSE KOHTAA POISTA TÄMÄN KURSSIN SISÄLTÖ, TÄMÄ POISTAA ITSEREKISTERÖITYMISEN UUDELTA POHJALTA.

 

 

 

 

Siirry eteenpäin painamalla "Seuraava". Varmista sivulla "3. Asetukset", että "Include enrolment methods" -vaihtoehto on asetettu "Ei".

 

 

Siirry eteenpäin sivuja painamalla "Seuraava". Voit siirtyä seuraavat sivut eteenpäin muuttamatta asetuksia, ellet halua valita jotain kurssin osia tuotavan ja toisia ei. Lopuksi valitse sivulla "5. Esikatsele" painike Suorita palautus. Nyt olet onnistuneesti palauttanut kurssin vanhasta Moodlesta uuteen, siirry eteenpäin painamalla jatka ja päädyt palautetulle kurssille. Tarkista, että kurssi toimii oikein uudessa ympäristössä.

 

 

 

1. TUO-METODI

Voit helposti tuoda sisältöä uudelle kurssipohjalle uuden Moodlen sisällä käyttämällä toimintoa "Tuo" asetuksissa. Käytä kuitenkin palauta-metodia tuodessasi vanhasta Moodlesta kurssikopioita. Tästä oli yllä kohta "0. SIIRTO VANHASTA MOODLESTA".

 

JOTTA VOIT KÄYTTÄÄ TUO-METODIA:

1. PYYDÄ ENSIN UUSI KURSSIPOHJA

2. MENE UUDELLE KURSSIPOHJALLE

3. TUO VANHASTA KURSSIPOHJASTA KURSSI

(VANHAN KURSSIN PITÄÄ OLLA MOODLE3)

 

 

Voit tyhjällä kurssipohjalla ollessassi tuoda toisilta omilta kursseiltasi sisältöä tyhjälle kurssipohjalle:

 

 

Seuraavassa kohdassa haet ja valitset kurssin, miltä haluat tuoda sisältöä kurssipohjalle:

 

Seuraavissa kohdissa voit valita erikseen mitä haluat tuoda kurssilta uudelle kurssipohjalle, voit myös suoraan hypätä viimeiseen vaiheeseen ja suorittaa tuonnin loppuun. Oletuksena kaikki tuodaan kurssille, kurssilta on helpompi valita ja päättää, mitä pitää ja mitä ei. Kun Moodle ilmoittaa onnistuneesta tuonnista, paina "Jatka". Päädyt uudelle kurssipohjalle, johon sisältö on nyt tuotu.

 

 

2. PALAUTA-METODI

Suositellaan ensisijaisesti käyttämään yllä olevaa metodia, mutta jos tuo-metodi ei toimi (toisen opettajan kurssikopio tms.), niin tätä voi käyttää myös. Jos haluat käyttää "Palauta"-toimintoa kurssikopion tekemiseen menet kopioitavalle kurssille ja valitset asetuksista "varmuuskopiointi":

Tämän jälkeen varmista varmuuskopioinnin asetuksissa, että "Sisällytä osallistujat" -kohta on ruksittu, jotta opiskelijat kopioitavalta kurssilta eivät päädy uudelle kurssille. Voit joko valita mitä sisällyttää kurssikopioon tai hypätä suoraan (suositeltavaa) viimeiseen vaiheeseen alhaalta:

 

Tämän jälkeen saat ilmoituksen onnistuneesta varmuuskopiosta, paina Jatka:

 

Seuraavaksi navigoit uudelle tyhjälle kurssipohjallesi omien kurssien (My Courses), etusivun kurssihaun tai kurssikategorioiden kautta. Kun olet kurssipohjalla, valitse asetuksista varmuuskopioinnin alapuolelta "Palauta". Valitse varmuuskopiolistalta tekemäsi kurssikopio (kurssitoteutuksen nimi tiedostonimenä) ja valitse taas palauta:

 

Pääset palautuksen vahvistusikkunaan, josta siirryt eteenpäin painamalla sivun alareunasta "Jatka". Valitse seuraavassa kohdassa "Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin"-vaihtoehto ja jälleen heti tämän alapuolelta ensimmäinen "Jatka"-painike.

 

 

Voit nyt jatkaa eteenpäin painamalla "Seuraava" ja lopuksi "Suorita palautus". Voit valita vielä tässä vaiheessa mitä sisältöä kurssille tuodaan vai tuodaanko kaikki. Oletuksena kaikki tuodaan. Nyt tyhjään kurssipohjaan on tuotu kurssikopion sisältö varmuuskopiosta. Toimii kuten "Tuo"-toiminto.

 

 


VARMUUSKOPIOINTI

Kurssin voidaan myös varmuuskopioida eri syistä. Esimerkiksi ennen suurta muutoksen tekemistä kurssille tai eri versioiden tallentamiseksi. Varmuuskopion pystyy ottamaan kurssista kuten kurssia tilatessa. Varmuuskopion otat opintojaksolla ollessa asetuksista kohdasta "Varmuuskopiointi".

 

 

Varmuuskopion ottaminen:

 

Valitse haluatko varmuuskopioida koko kurssin vai tietyt asiat vain. Siirry viimeiseen vaiheeseen joko "Seuraava" -napilla jokaisen vaiheen kautta tai hyppää tänne suoraan napista "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen". Ota huomioon varmuuskopioda tehdessäsi, että uuden Moodlen tiedostokoko on rajoitettu varmuuskopioiden osalta 300MB, joten jos opintojaksollasi on videoita, nämä pitää jättää pois varmuuskopiosta.

 

 

 

Kurssin varmuuskopio löytyy tämän jälkeen käyttäjän yksityiseltä varmuuskopioalueelta Moodlesta, joka löytyy asetuksien "Palauta" -kohdasta:

Voit ladata varmuuskopion tietokoneellesi kohdasta "Lataa" tai säilyttää tätä Moodlessa.

 

 


FORMAATIT

Moodle-pohjan asetuksien muokkauksesta pääset vaikuttamaan moodle-pohjan muotoon. Opettaja voi vaihtaa formaattia itse.

 

Valittavia kurssiformaatteja on seitsemän kappaletta:

* Ruudukko - perustuu aihealueittaiseen sisällön jakoon pienempiin osioihin

* Välilehti - sisältö välilehdissä

* Yksittäinen aktiviteetti - sisältää vain yhden aktiviteetin koko pohjassa, esim. tentin.

* Keskustelu - Moodle-pohja on keskustelualue-muodossa

* Collapsed topics - etusivun jälkeen tulevat välilehdet esitetään piilottuvina osioina

* Aiheet - perinteinen Moodlen malli, osiot alekkain

* Viikot - jokainen osio on kalenterin viikko ja opintojakson alkamispäivämäärä ratkaisee viikkojen alkamisen

 

Formaatin vaihtaminen "Muokkaa asetuksia"-kohdasta asetuksista:

Täältä selataan vähän alaspäin kohtaan "Kurssiformaatti". Kurssimuotoa muuttamalla ja painamalla alhaalta "Tallenna ja näytä" saadaan kurssiformaatin vaihdettua.

 

 

Kurssin eri osiot, välilehdet ja lohkot voidaan asettaa piilotetuiksi. Tällöin opiskelijat eivät näe näitä kohtia opintojaksolla ollenkaan. Opettaja näkee piilotetun osion harmaana.

 

Voit piilottaa osion muokkaustilassa valitsemalla osion, välilehden tai lohkon kohdalta "Muokkaa" ja "Piilota aihe":

 

Ohessa myös erikseen Collapsed Topics -formaatin asetukset, joilla toimii parhaiten:

 

 

 


ROOLIT

Toisinaan on hyödyllistä tarkastaa, miltä toteutus näyttää opiskelijan silmin. Tämä onnistuu oikean yläkulman käyttäjävalikosta, Vaihda roolia -kohdasta.

Vieraileva opettaja pääsee näkemään kurssille palautetut tehtävät ja arvioimaan niitä, mutta ei lisäämään sisältöjä.

Opiskelija voi tehdä erilaisia aktiviteetteja ja tutustua aineistoihin, mutta ei voi niitä itse lisätä opintojaksolle.

Vierailija pääsee katsomaan opintojakson sisältöjä, mutta ei osallistumaan opintojakson toimintaan. 

 

Niin halutessasi voit liittää opintojaksollesi testiopiskelijan, jonka käyttäjätunnukset saan Moodle-tuesta.


ARKISTOINTI

Voit pyytää tukea arkistoimaan Moodle-pohjan myöhempää käyttöä varten. Tällöin se on myös piilossa opiskelijoilta, eikä venytä turhaan opintojaksolistaa. Tämä tapahtuu lähettämällä postia Moodle-tuen sähköpostiiin tuki.moodle@samk.fi.

 

Jos olet täysin varma, ettet tule tarvitsemaan tätä nimenomaista pohjaa enää koskaan, voit pyytää sen poistoa kokonaan. Huomaathan, että poisto on lopullinen toimenpide, eikä sitä kyetä myöhemmin perumaan.


OSALLISTUJAT

Jos haluat lisätä lisää opettajia opintojaksolle, mene haluamasi opintojakson etusivulla Asetukset -valikkoon. Ota sieltä kohta käyttäjähallinta ja sen alta osallistujat.

 

 

HUOM! Opiskelijat rekisteröityvät opintojaksoille itse opintojakson avaimella. 

 

 

Lisätäksesi toisen opettajan opintojaksolle, paina "Lisää osallistujia". Aukeavassa ikkunassa voit valita yhden tai useampia osallistujia kerralla lisättäväksi tietyn roolin alle. Muista valita oikea rooli "Määritä rooli" -kohdasta. Kaikki valitut osallistujat saavat määritetyn roolin opintojaksolle. Lopuksi paina "Lisää osallistujia" osallistujien lisäämisen viimeistelemiseksi.

 

 

Jos haluat poistaa osallistujan opintojaksolta mene haluamasi opintojakson etusivulla vasemman reunan Asetukset -valikkoon. Ota sieltä kohta käyttäjähallinta ja sen alta osallistujat.

 

Osallistujat -sivulta voit hakea poistettavan osallistujan ja poistaa tämän valitsemalla tämän tietojen oikeasta reunasta ruksin:

 

Ruksista painamalla Moodle pyytää vahvistuksen poistamisesta, paina Jatka, jonka jälkeen osallistuja poistetaan opintojaksolta eikä hän enää näe opintojaksoa omissa kursseissaan.


REKISTERÖITYMINEN

Opiskelijoiden rekisteröitymisavain löytyy Asetukset -valikosta kohdasta käyttäjähallinta, jonka alta löytyy "Osallistujien lisäämistavat" -valikko.

Tästä valikosta valitsemalla Muokkaa -kolumnin alta rattaan, joka johtaa rekisteröitymistavan asetuksiin, pääset asettamaan kurssille rekisteröitymisavaimen. Valitsemalla Itserekisteröityminen (Opiskelija) -kohdan asetukset pääset määrittämään kurssiavaimen opintojaksolle.

 

Avautuvassa itserekisteröitymisen valikossa syötä rekisteröitymistavalle nimi (esim. avain), syötä kurssiavain painamalla kynän kuvaa (kirjoitetun salasanan näet painamalla suurennuslasia) ja siirry sivun alareunaan painamaan "Tallenna muutokset".


RYHMÄT

Moodle-pohjassa voi jakaa osallistujat ryhmiin. Ryhmätoiminto saattaa olla sekava ja aiheuttaa ristiriitoja opintojakson asetuksiin, joten tätä suositellaan vain edistyneille käyttäjille. Ryhmillä voit määritellä opintojakson aktiviteetteihin ryhmäkohtaisia rajoituksia sekä luoda yksilökohtaisia ryhmiä (yhden opiskelijan).

 

1. RYHMÄN LUOMINEN

Ryhmät löytyvät Asetukset -valikon kohdasta käyttäjähallinta:

 

Ryhmän pääset luomaan painamalla "Luo ryhmä"-painiketta:

 

Anna ryhmälle nimi ja halutessasi lisää ryhmäavain. Paina tämän jälkeen alhaalta "Tallenna muutokset":

 

Voit lisätä ryhmään käyttäjiä aikaisemman sivun "Lisää/poista käyttäjiä" -painikkeella, joka on nyt aktiivinen koska ryhmä on luotu. Lisää sivulla jäsenet nyt luotuun ryhmään ja siirry takaisin painamalla "Takaisin ryhmiin":

 

2. RYHMÄN KÄYTTÖ AKTIVITEETEISSA

Ryhmäkohtaisuuden saat käyttöön opintojakson aktiviteettien asetuksista, kohdan Moduulien yleiset asetukset alta:

Mahdolliset ryhmämoodit:

 

  • Ei ryhmiä - Kaikki osallistujat yhdessä.
  • Erilliset ryhmät - Osallistuja näkee vain oman ryhmänsä jäsenet sekä sen tuottamat sisällöt.
  • Näkyvät ryhmät - Osallistujat jaettu ryhmiin, joissa kukin työskentelee, mutta myös muut ryhmät näkyvät työskentelyn tulokset.

 

Jos ryhmämoodi on esimerkiksi "Erilliset ryhmät", vaaditaan ryhmittely, jolle kyseinen aktiviteetti pelkästään näkyy. Valitsemalla taas "Näkyvät ryhmät" näkyy aktiviteetti kaikille ryhmille erikseen. Ryhmät esimerkiksi keskustelualue -aktiviteetissa näkisivät vain oman ryhmänsä toiminnan.

 

Jos opiskelijat tekevät ryhmätöiden palautuksia, valitaan aktiviteetin asetuksista ryhmätyön palautus käyttöön:

 

3 .RYHMITTELYT

 

Eräänlainen "ryhmien ryhmä" - voit siis muodostaa yksittäisistä ryhmistä erilaisia kokonaisuuksia. Ryhmittelemällä pystyt tarjoamaan osallistujille entistä monipuolisemmat mahdollisuudet työskennellä eri ihmisten kanssa. Nämä ryhmittelyt määritetään samassa paikkaa kuin ryhmät eli Ryhmät -valikossa välilehdellä "Ryhmittelyt".

 

Esimerkki:

 

Ryhmittely 1: Lähiryhmät, koottu ryhmistä Pori ja Rauma (osallistujat jaoteltu paikkakunnan mukaan). Käytössä keskustelualueella ja wikissä paikkakuntakohtaisten lähitapaamisten sisällön tuottamiseen.

 

Ryhmittely 2: Vertaisryhmät, koottu ryhmistä Rahoitus ja Markkinointi (osallistujat jaoteltu suuntautumisvaihtoehdon mukaaan, paikkakunnasta riippumatta). Käytössä keskustelualueella ja wikissä suuntautumiskohtaisiin projekteihin.

 

Mikäli käyttäisit ryhmäkohtaisia työskentelyalueita ilman ryhmittelyä, näkyisivät yksittäiselle osallistujalle kunkin aktiviteetin ryhmälistassa (alasvetovalikko) kaikki mahdolliset ryhmät, jotka olet kyseiselle toteutukselle luonut. Ryhmittelyä hyödyntämällä tulos on selkeämpi, sillä osallistuja näkee samaisessa listassa vain ne ryhmät, jotka kuuluvat samaan ryhmittelyyn kuin hänen ryhmänsä.

 

 


CHAT

Chat -toiminto tarkoittaa pikaviestitystoimintoa, joka löytyy uudesta Moodlesta. Voit chatillä olla yhteydessä muihin Moodlessa oleviin käyttäjiin. Käyttäjien ei tarvitse olla online-tilassa, jotta heille voi viestittää. Voit chatillä olla esimerkiksi yhteydessä muihin opettajiin ja opiskelijoihin opintojaksoihin liittyvissä asioissa.

 

 

Chat löytyy oikeasta yläkulmasta profiilin vierestä:

Kun chattiin tulee viesti, ilmaantuu punainen viestimerkki chat-kuvakkeen kohdalle.

 

 

 

Chat toimii joko sivun päällä tai omalla sivullaan:

 

 

Chat-sivulla näet reaaliaikaisesti onko joku käyttäjä myös linjoilla, Moodlessa kirjautuneena siis:


KURSSIAVAIN

Kurssiavain on oleellinen osa opiskelijoiden opintojaksoille rekisteröitymiselle. Kurssiavain jaetaan opiskelijoille kurssin alussa, jonka kautta he pystyvät itserekisteröimään itsensä opiskelijoiksi opintojaksolle. Jos kurssiavainta pitää muuttaa tai tätä ei ole, tämän opettaja pystyy lisäämään helposti asetusten kautta.

 

 

Kurssiavain löytyy asetuksista kohdasta "Käyttäjähallinta- Osallistujien lisäämistavat":

 

 

Täältä valitaan kohdasta "Lisää rekisteröitymistapa" uusi osallistujien lisäämistapa eli kurssiavain, joka löytyy nimellä "itserekisteröityminen". Jos kurssilla on jo olemassa kurssiavain, löytyy itserekisteröityminen jo listalta ja tämän asetuksia voidaan muuttaa painamalla rattaan kuvaa nimen oikealta puolelta, jolla pääset muuttamaan tavan asetuksia. Itserekisteröitymiseen siis määritellään kurssiavain:

 

 

 

Seuraavalla sivulla kirjoitetaan ensin rekisteröitymistavan nimeksi avain. Tämän pitää olla nimeltään avain tai key, sillä tämä nimi näkyy opiskelijoille rekisteröitymistilanteessa. Tämän jälkeen lisätään kohtaan "Kurssiavain" klikkaamalla ja kirjoittamalla itse kurssiavain. Painamalla tiimalasia näet mitä olet kirjoittanut kurssiavaimeksi, tämä on oletuksena "piilotettu" ja näkyy asteriskeina:

 

 

Muita asetuksia ei tarvitse muuttaa.

 

 

 

Lopuksi kelataan sivun loppuun ja painetaan "Lisää rekisteröitymistapa":

 

 

 

Tämän jälkeen palaudut aikaisemmalle sivulle, jossa näkyy nyt Itserekisteröityminen osallistujien lisäämistapana. Suluissa näkyy mihin rooliin itserekisteröitymistä käyttävät osallistujat sijoittuvat eli opiskelijoiksi:

 

 

 

Kun kurssilla on kurssiavain tämän voi nähdä myös selatessa kursseja (näkevät siis, että kurssille vaaditaan kurssiavain):

 

 


HTML (UPOTUS)

Kaikkialla uudessa Moodle3-ympäristössä editorin ollessa käytettävissä voidaan aktiviteetteihin, keskusteluihin, tehtävänantoihin, käytännössä mihin tahansa kenttään tai teksti-ikkunaan lisätä HTML-koodia. HTML-koodilla voidaan mm. upottaa ohjeteksti-aktiviteettiin tai tekstilohkoon esim. Facebookin syötteitä, kokonaisia verkkosivuja tai osia kolmannen osapuolen verkkosivuista.

 

 

Facebook-upotus:

  • Mene sivulle https://developers.facebook.com/docs/plugins/page-plugin/
  • Lisää kohtaan "Facebook Page URL" haluamasi Facebook-sivun verkko-osoite.
  • Määritä tarpeen mukaan leveys ja korkeus Facebook-ikkunalle (esim. jos teet lohkopalkkiin, niin pitää olla kapea alle 300 px), otsikon koko (Header -valintaruksi).
  • Paina alempaa kohdasta "Get code"
  • Kopioi molemmat koodilohkot leikepöydälle (maalaa tekstit ja Ctrl+C):

  • Liitä koodi Moodlessa ollessa verkkoeditorissa kohtaan "Muokkaa HTML-koodia":

 

  • Poista välistä kohta "Step 2.." ja paina "Päivitä". Tämän jälkeen tallenna ja näytä:

 

 

Tältä Facebook-upotus näyttää (tämä upotettu nyt ohjeteksti-aineistoon). Huomaa, että koska en määritellyt sopivaa leveyttä upotusikkunalle, tämä jäi vähän kapeaksi kyseiseen lohkoon nähden:

 

Sivuston upotus:

Moodleen voidaan upottaa jopa kokonaisia sivustoja käyttämällä editoria. Sivuston upottaminen tapahtuu käyttämällä ns. iframe-kehystinelementtiä, johon pitää määritellä vähintään src, mutta myös nämä voidaan määrittää:

src Sivun osoite (URL) Mikä sivu tuodaan iframen sisälle
height Esim. 200px iframe-ikkunan korkeus/td>
width Esim. 200px iframe-ikkunan leveys
frameborder 1 tai 0 näkyykö iframe-ikkunassa reunukset
align left, right, top, middle, bottom ikkuna sijainti
scrolling yes, no, auto Jos tuotu sivu on isompi, kuin iframe-ikkuna, niin sallitaanko scrollaus-säätimet
name vapaavalintainen iframe-ikkunan nimi
marginheight Esim. 10px Ylä- ja alamarginaalin koko iframen sisällölle
marginwidth Esim. 10px Vasemman ja oikean marginaalin koko iframen sisällölle

 

 

Iframe-kehys näyttää tältä:

<iframe width="700" height="500" marginheight="0px"
scrolling="yes" border="1" src="TÄHÄN VERKKO-OSOITE">

</iframe>

 

Voit määritellä korkeuden ja leveyden itse (px eli pikseleinä lasketaan nuo numeroarvot). Tämä liitetään kanssa HTML-koodin kohdalle editorissa kuten Facebook-upotuksessa. JOS upotettava sivu näkyy valkoisena laatikkona, on verkkosivulla käytössä ns. x-headeri, joka estää upotuksen toisaalle. Tällöin sivua ei voi upottaa. (x-headerissa sivustolle on määritetty ns. x-frame-options -vastausprotokolla, joka tunnistaa pyynnön kehystää sivun toisaalle ja tämä voi olla asetettuna asentoon "deny" (kiellä).

 

 

 

Youtube-upotus:

Voit myös upottaa Youtuben videosoittimen Moodlen opintojaksolle.

 

Tekijänoikeuksista: Youtube-videoita saa lisätä opintojaksolle siinä tapauksessa, että tämä on tarkoitettu epäkaupalliseen voittoa tavoittelemattomaan käyttöön ja on tarkoitettu opetustarkoitusta varten. Muussa tapauksessa pitää olla lupa videon omistajalta. Suomen tekijänoikeusjärjestöt määrittelevät kohtuullisen käytön yleensä tapauskohtaisesti, mutta Yhdysvalloissa opetuskäyttö on aina kohtuullista.

 

TLDR; Jos videossa on mainittuna käyttölupana "Normaali käyttölupa", on tämä julkaistu Creative Commons -käyttöluvan mukaisesti. Näin esim. videon upottaminen oppimisympäristöön on sallittua, kun tätä ei julkisesti esitä oppitunnilla.

 

Tuosta aiheesta lisää: https://operight.fi/artikkeli/verkkoymparistot/saako-youtube-videon-upottaa-suljettuun-oppimisymparistoon-jos-videolla

 

 

Kun haluat upottaa videon opintojaksolle kohtaan x, navigoi ensin Youtubessa videolle ja paina Jaa -kohdan kautta löytyvää Upota -nappia:

 

 

Aukeavassa ikkunassa paina "Kopioi" alaoikealta, jolloin upotuskoodi siirtyy leikepöydällesi. Palaa Moodleen verkkoeditoriin ja liitä leikepöydältä koodi HTML-koodin paikalle painamalla Ctrl-V.


 

MOODLE TUKI:

tuki.moodle@samk.fi

SAMK HELPDESK

helpdesk@samk.fi

SAMK MOODLE

tietosuojaseloste